Violoncels de cartró

Taller d'iniciació amb violoncels de cartró

La construcció d'un violoncel de cartró a escala real és una bona forma d'iniciació a l'estudi del violoncel. Durant aquest taller el nen estableix un vincle físic i simbòlic amb el violoncel abans de tenir un instrument propi. També podrà adquirir els primers hàbits instrumentals sense el perill d'espatllar uns violoncels autèntics.

Especialment indicat per a la valoració de qualitats musicals en classes col·lectives de fins a 6 nens.


Sessió 1
Materials: Cartrons per a la fabricació de la caixa. Retoladors.
Psicomotricitat: Estiraments i respiració.
Construcció del violoncel: Dibuixar sobre un cartró la silueta d'un violoncel. Escriure el nom del nen dins la silueta.Música: Cantar i repetir les notes La i Re (cordes obertes del violoncel)

Sessió 2
Preparació: Retallar les siluetes amb un ganivet o tisores.
Materials: Cartrons per a la fabricació dels mànecs. Retoladors.
Psicomotricitat: Estiraments i respiració. Seure com un violoncel·lista.
Construcció del violoncel:: Dibuixar les "f" a la caixa. Preparar el mànec i suport de la pica.
Dibuixar a la pissarra les parts d'un violoncel en l'ordre de la seva construcció i muntatge.

Música: Dictat de les notes La i Re. Cantar una cançó popular. (p.e. Sol solet, en solM)


Sessió 3 
Preparació: Enganxar el mànec i el suport de la pica. 
Materials: Vares de fusta per a la pica i l'arc.
Psicomotricitat: Estiraments i respiració. Seure com un violoncel·lista. Moviments de coordinació de braços i dits. Preparació al moviment de l'arc.
Construcció del violoncel: Col·locació de la pica.


Música: Col·locació de la corretja. Seure amb el violoncel de cartró. Cantar rítmicament La i Re amb el moviment de l'arc.

Sessió 4

Materials: Els violoncels de cartró
Psicomotricitat: Estiraments i respiració. Agafar el violoncel i caminar amb ell. Seure amb el violoncel. Moviment rítmic i lent de l'arc.
Música: Cantar una cançó popular i moure l'arc simuladament a les cordes La i Re.

Sessió 5
Materials: Els violoncels de cartró i un d'autèntic.
Psicomotricitat: Estiraments i respiració. Amb el violoncel autèntic, agafar-lo i caminar amb ell. Seure i fer pizzicatos
Música: El grup cantar i tocar la cançó amb el seu violoncel de cartró mentre un dels toca el violoncel autèntic en pizzicato.

Sessions següents
En aquests moment es pot fer una primera avaluació de les qualitats físiques i musicals, i motivació dels nens, per a recomanar la seva continuïtat, o provar una iniciació amb un altre instrument. Els nens es podrien portar el seus violoncels de cartró a casa seva.
Les classes següents es farien amb violoncels de l'escola.  Les sessions consistirien en introduir l'ús de l'arc progressivament acompanyant rítmicament la veu a les cançons.
Quan es mostrin uns bons hàbits d'ús dels instruments, seria el moment recomanar el préstec o compra d'un instrument propi per al seu ús diari a casa seva durant la setmana.